piątek, 9 września 2011

Fish, chips & salad


Kuchnia angielska w tym tygodniu króluje w moim domu:). Nie narzekam, bo akurat taki zestaw bardzo mi odpowiada. Zapach domowego obiadku po ciężkiej matematyce potrafi w cudowny sposób poprawić humor i zawsze też zdradza, że ktoś na mnie czeka... jest gotowy wysłuchać nowinek i żalów. Chciałoby się rzec: "Mama - czarodziejka".


Składniki:
- 1 kg ryby (dorsz)
- 1,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
- czosnek granulowany
- mleko
- mąka
- 2 jajka 
- bułka tarta
- olej
Surówka:
- pół główki kapusty
- 1-2 jabłka
- 1-2 marchewki
- por (kawałek)
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet winny/jabłkowy
- majonez

Sposób przygotowania:
Ryba: Rybę moczymy w mleku przez kilka godzin (lub przez całą noc). Następnie z obu stron oprószamy filety solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obtaczamy w mące, jajkach rozbełtanych z mlekiem oraz w bułce tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu.
Frytki: Ziemniaki obieramy, płuczemy w ciepłej wodzie, kroimy na dowolne kawałki (plastry, półplastry lub charakterystyczne frytki), płuczemy w zimnej wodzie i na koniec osuszmy w worku (uszytym z ręcznika frote). Wrzucamy partiami do głębokiego, gorącego oleju i smażymy na złoty kolor. Na talerzu solimy do smaku.
Surówka: Kapustę szatkujemy, jabłka i marchew ścieramy na tarce, paprykę kroimy w kostkę, podobnie jak sparzony wrzątkiem por. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i przyprawiamy do smaku. Smacznego!

1 komentarz: