czwartek, 22 września 2011

Latte macchiato


Czasem przychodzi ochota na kawę inną niż zazwyczaj. Latte macchiato potrafi przenieść nas do najlepszej kawiarni bez opuszczania domowego zacisza. To taka szybka, łatwa i przepyszna odrobina luksusu:).

Składniki:
- mleko
- kawa (oryginalnie espresso, ale sprawdza się również rozpuszczalna, czy nawet zbożowa)
- ewentualnie cukier trzcinowy, cukier wanilinowy, bita śmietana, wiórki czekoladowe,  ciemne kakao, cynamon itp.

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy do pożądanej temperatury, pamiętając o tym, że powinno być sporo chłodniejsze od kawy. Dosładzamy do smaku i ubijamy, aby uzyskać pianę (sprawdzi się tu spieniacz do mleka, blender, mikser itp.) i przelewamy całość do szklanki. Zaparzamy kawę i wlewamy ją powoli w sam środek piany (pomocny jest tu kubeczek z dzióbkiem:)). Na górę możemy dodać odrobinę bitej śmietany, lub udekorować w inny dowolny sposób. Smacznego!

3 komentarze:

  1. jest i latte ;D i faktycznie działa :) zrobiłam nawet zdjęcia swojego to Ci wyślę i warstwy są jeszcze bardziej widoczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No właśnie mnie się niestety nie zarysowały widocznie:(. Może dlatego, że mleko było gorące:P

    OdpowiedzUsuń
  3. to wstaw moje zdjęcie haha :P

    OdpowiedzUsuń