wtorek, 6 września 2011

Łopatka wieprzowa duszona


Składniki (5 porcji):
- 1 kg łopatki
- 2-3 duże cebule
- sól
- angielskie ziele (kilka ziaren)
- pieprz (kilka ziaren)
- kminek
- mąka
- olej

Sposób przygotowania:
Mięso wypłukać, oprószyć delikatnie mąką i osmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla na gorący olej, dodać trochę wody i dusić pod przykryciem. Cebulę pokroić. Angielskie ziele i  pieprz ubić w moździerzu lub rozwałkować wałkiem, wrzucić o mięsa i dusić dalej. Posypać solą do smaku. Gdy mięso zmięknie wyjąć z rondla, przestudzić i zimne pokroić w plastry. Cebulę z przyprawami zmiksować blenderem na jednolity sos (można dodać śmietany). Włożyć ponownie mięso w plastrach do rondla z sosem i zagotować. Podawać z ziemniakami lub makaronem i surówkami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz