wtorek, 6 września 2011

Szarlotka z grysikiem


Sezon na szarlotki trwa. Dziś mam przepis na niezwykle prostą w przygotowaniu, a zaskakującą smakiem, czyli taką, którą polubi każdy:).

 Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka grysiku
- 1 1/2 kg jabłek
- proszek do pieczenia
- 1 masło lub margaryna

Sposób przygotowania:
Mieszamy mąkę, cukier, grysik i proszek do pieczenia. Tortownicę smarujemy margaryną, wsypujemy jedną szklankę mieszanki. Następnie ucieramy jabłka i znowu wsypujemy szklankę mieszanki i tak do wykończenia składników. Na wierzch kroimy masło i pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz