wtorek, 6 września 2011

Papryka faszerowana


Koniec wakacji nie musi być bardzo przygnębiający. Trzeba doszukiwać się pozytywów, żeby nie popaść w jesienną, szkolną depresję. Jednym z nich jest... sezon na paprykę, a co za tym idzie... papryka faszerowana na śniadanie, obiad i kolację:).

Składniki:
- 15 sztuk papryki (raczej dużej)
- 1 kg mięsa (łopatka uduszona z cebulą)
- 1 kg ryżu (ugotowany wg przepisu)
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
Uduszoną łopatkę zmielić i wymieszać z ugotowanym ryżem, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełniać umytą i oczyszczoną z nasion paprykę. Włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać wodą z kostką rosołową (1/4 l wody, 1/2 kostki rosołowej z kury, 2-3 łyżki oleju, zagotować). Dusić ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Papryka faszerowana to jest to! :D Jeśli chcesz by przepis był w akcji paprykowej to proszę o dodanie bannera lub linka do akcji.

    OdpowiedzUsuń