Składniki:
- 3 kg kapusty
- 1/2 kg cebuli
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg papryki czerwonej i żółtej
Zalewa:
- 1 l wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- liść laurowy
- angielskie ziele
Sposób przygotowania:
Kapustę poszatkować, paprykę pokroić, cebulę również pokroić i sparzyć wrzątkiem, marchew zetrzeć na tarle i wszystko przesypać do dużej miski. Składniki na zalewę zagotować, zalać nią warzywa. Całość dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin (ew. na noc). Następnie sałatkę przełożyć do słoików i zalać zalewą, tak aby przykryła ona warzywa, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Większą ilość przygotować z odpowiednio większej ilości składników. Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpoznaję te noże ;)
OdpowiedzUsuń