czwartek, 6 października 2011

Makaron z sosem z cukinii i czosnku


Zdopingowana pochwałą (pozdrawiam grupę A5:)) postanowiłam przerwać dziś prawie tygodniowe uśpienie bloga i podzielić się przepisem na makaron z sosem z cukinii - danie idealne na napięty plan dnia (szczególnie jeśli warzywa kupimy w większej ilości w sezonie i zamrozimy:)).

Składniki:
- 500 g makaronu
sos:
- 2 cebule
- 2 główki czosnku
- szklanka kwaśnej śmietany
- średnie cukinie (ok. 20 cm długości)
- szklanka bulionu
- natka pietruszki
- oliwa
- szczypta chili
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Sos: cebulę pokroić w półksiężyce, posiekać czosnek i podsmażyć wszystko na oliwie do zrumienieni. Cukinie pokroić w talarki, dodać do cebuli i czosnku. Kiedy cukinia się zeszkli, dodać bulion. Dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę. Zagotować. Doprawić do smaku i polać sosem makaron. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz