sobota, 1 października 2011

Makaron z żółtym serem

Kuchenne inspiracje podróżami to świetna zabawa. Tym razem wracamy z Malty. Jej reprezentacyjnym daniem jest Fenek - królik serwowany w sosie czosnkowym z dodatkiem czerwonego wina. Bardzo popularne są wszelkie ryby, np. Lampuka. Jednak największy wpływ na kuchnię maltańską mają bez wątpienia Włochy. Maltańczycy z chęcią sięgają po pizze i wszelkie makarony, chociażby właśnie makaron z żółtym serem.


 Składniki (4 porcje):
- paczka makaronu (lub mniej)
- 35 dag żółtego sera
- 3/4 kostki masła
- zioła
- ketchup

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Rozkładamy na talerze, posypujemy obficie startym na tarce serem, polewamy roztopionym masłem. Przyprawiamy dowolnymi ziołami np. bazylią, oregano, tymiankiem, majerankiem, papryką słodką i pikantną. Danie najlepiej smakuje podane z dobrym ketchupem. Smacznego!





2 komentarze: