środa, 28 września 2011

Krokiety z kapustą + barszcz czerwony

 

Tak pięknej pogody tego roku jeszcze nie mieliśmy... a przecież to już jesień, piękna polska złota jesień. Przynajmniej pogoda nastraja pozytywnie i sprawia, że radośnie oczekuję weekendu:). Dzisiaj zdjęcia z ogrodu, nie mogłam oprzeć się temu Słońcu. Wpraszało się w obiektyw, a ja, jak zawsze, ustąpiłam!

Składniki:
krokiety (30 sztuk):
farsz:
- 1 średnia kapusta
- 4-5 cebul
- grzyby lub kostki grzybowe (2 lub więcej)
- pieprz
- sól 
naleśniki:
- 1/2 l mleka
- 1/2 l wody
- 40 dag mąki
- 4 jajka
- sól
- słonina/olej 

Sposób przygotowania:
Farsz: Kapustę zetrzeć na tarle lub poszatkować. Ugotować w garnku do gotowania na parze. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić dodając grzyby (lub kostki grzybowe). Ugotowaną kapustę wymieszać z podsmażoną cebulą. Przyprawić pieprzem i solą (jeśli używamy kostek grzybowych sól można pominąć). 
Naleśniki: Mleko i wodę wlać do garnka. Dodać mąkę oraz jajka, przyprawić szczyptą soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać używając miksera i odstawić ciasto na ok. 1 godzinę. Następnie smażyć naleśniki wylewając niewielką ilosć ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Zostawić trochę ciasta do obtaczania w nim krokietów.
Na naleśnik wykładać farsz i zwijać w zupełnie dowolny sposób (koperta, rulon). Obtoczyć go w cieście naleśnikowym, a następnie w bułce tartej i podsmażyć na patelni na złoty kolor. 
Dodam, że krokiety są najsmaczniejsze w towarzystwie barszczu czerwonego, na który równiez podaję przepis:)...

Składniki:
- 1 kg buraków
- słoiczek koncentratu barszczu czerwonego KRAKUS
- 3-4 ząbki czosnku
- pieprz
- majeranek
- cukier

Sposób przygotowania:
Ugotować wywar. Kiedy jarzyny będą miękkie, dodać buraki pokrojone w plastry i gotować 10 minut na małym ogniu. Wyciągnąć buraki i jarzyny np. łyżką cedzakową (jarzyny można wyjąć przed dodaniem do wywaru buraków i wykorzystać je np. na sałatkę warzywną). Następnie dodać koncentrat barszczu, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz