czwartek, 27 października 2011

Risotto


Znowu dopadło mnie choróbsko:(. Teraz jeszcze poważniejsze... leżę od niedzieli, faszeruję się antybiotykiem... przynajmniej jeden z syropów jest smaczny:). W szkole omija mnie kampania wyborcza (jeśli chodzi o ciasteczka to pieczenie ich było zabawne:) baaardzo zabawne. Tutaj podaję przepis i pozdrawiam Ukochane Wariatki:)). Dziś natomiast trochę Słońca na talerzu - Risotto:

Składniki:
1 kg ryżu 
1 kurczak 
oraz w ilości wg uznania:
marchew 
pietruszka 
cebula 
groszek zielony 
pieczarki ( tata niestety nie może ich jeść, więc nie dodajemy)
kukurydza
ew papryka 

Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka dusimy z przyprawami na patelni. Jarzyny kroimy w plastry lub kostkę i dusimy w oddzielnym rondlu z niewilką ilością przypraw. Uduszone mięso kroimy na małe części i dodajemy do ryżu. Dodajemy również uduszone warzywa i pieczarki, mieszamy, doprawiamy sola, pieprzem, curry i innymi przyprawami wg uznania. Smacznego:)!

1 komentarz:

  1. Gotowanie ryżu z torebki to nie robienie risotto :)

    OdpowiedzUsuń