poniedziałek, 17 października 2011

Sałatka ziemniaczana z czerwoną fasolką



 

Wstaję rano, patrzę na termometr... -5 stopni?? Przecieram oczy i mrużąc je, patrzę jeszcze raz... Ziiiimno. Ale za to jak ładnie:). Gałęzie drzew pokryte szronem błyszczącym się w promieniach jesiennego słońca. Na wystawach sklepowych mijanych w drodze do szkoły same zimowe kolekcje, a po powrocie do domu ciepła herbatka i... wigilijna sałatka. Ja już chcę święta!

Składniki:
- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- puszka fasoli czerwonej
- puszka kukurydzy
- 3 średniej wielkośi cebule
- 5 ogórków konserwowoch
- sól
- cukier
- pieprz
- ocet
- 3 łyżki musztardy (najlepsza Krem z gorczycy z miodem)
- 200 ml wody
- 5 łyżek oliwy

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do miski. Wrzucamy odsączoną kukurydzę i fasolkę. Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę parzymy wrzątkiem na sicie. Z soli, cukru, pieprzu, octu i wody robimy zalewę  (musi być słodko-kwaśna), którą zagotowujemy.  Wlewamy do miski z warzywami i doprawiamy do smaku musztardą i dodajemy oliwę. Sałatka świetnie smakuje w towarzystwie wszelkiego rodzaju ryb. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz