niedziela, 16 października 2011

Sos chrzanowy


Właśnie zaczyna się trzeci dzień leniuchowania:). Śmiało przyznaję, że nie przepadam za niedzielami. W podświadomości czai się myśl, iż następnego dnia rozpoczyna się kolejny ciężki tydzień. Nie pozwala  to beztrosko leżeć na kanapie, czy wyjść na spacer bez wyrzutów sumienia, bo przecież czeka zadanie, bo przecież wypadałoby położyć się wcześniej spać... Dzisiaj jest jednak inaczej, urodziny każdego z domowników są tylko raz w roku:) a co się wiąże z urodzinami? Dużo gotowania, dużo jedzenia i dużo przepisów! Szybciutko zmykam do kuchni pomagać mamie w przygotowaniach i zostawiam po sobie przepis na sos chrzanowy:

Składniki na sos (2 porcje):
- 3-4 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
- 3 dag mąki
- 1/4 litra rosołu
- sól
- ocet
- 1/8 litra śmietany
- 1-2 dag masła

Sposób przygotowania:
Do zimnego rosołu dodać mąkę, zagotować, dodać chrzan, sól, ocet, cukier do smaku, zagrzać mieszając. Połączyć z gęstą śmietaną, dodać masło. Ugotować jajka na twardo i przyrządzić puree z ziemniaków. Polać sosem i podawać (smakuje równie dobrze, jako np. dodatek do mięs:)). Smacznego:)!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz