piątek, 14 października 2011

Dziadowskie, królewskie, czeskie...



Składniki:
ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1/2 margaryny
- 1 jajko
- 1 1/2 łyżeczki sody spożywczej
- 4 łyżki miodu sztucznego (roztopiony)
- mleko
masa:
- 1 budyń + 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub jeszcze 1/2 budyniu
- 1 kostka masła
- 25 dag cukru pudru
+ powidło (lub marmolada)
polewa:
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany (12% lub 18%)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
Ze składników na ciasto zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, rozwałkować na wielkość blachy. Blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tatrą i wykładać na nią po kolei 4 placki. Każdy piec 10-15 minut w 180-200 stopniach Celsjusza.
Masa: Utrzeć masło z cukrem, dodawać powoli ugotowanego, wystudzonego budyniu i dalej ucierać.
Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy, przykryć drugim, posmarować powidłem lub marmoladą, przykryć kolejnym plackiem i wyłożyć na niego pozostała masę, przykryć ostatnim plackiem i polać polewą: w rondelku roztopić masło, dodawać pozostałe składniki cały czas mieszając, pozostawić do ostudzenia - rewelacja *****:)!!! Ciasto najlepiej smakuje na dzień po przygotowaniu. Smacznego!

2 komentarze:

  1. to aż tyle nazw ma to ciasto? czy nie zrozumiałam przesłania? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie ma aż tyle nazw:). Najbardziej znane jest chyba jako czeskie, w moim domu mówimy na nie dziadowskie, a z kolei nazwa królewskie najlepiej oddaje jego smak! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń