wtorek, 1 listopada 2011

Tagliatelle (pappardelle) z sałatą i pulpetami w sosie chrzanowym


Danie przepyszne, z włoskim rodowodem, sprawdza się świetnie nawet na świątecznym stole.

Składniki:
- makaron tagliatelle lub pappardelle
pulpety:
- 60 dag mielonej wieprzowiny
- 15  dag grubo startego sera mozzarella
- 1 jajko
- sól
- pieprz
sos:
- 2 posiekane cebule
- oliwa
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki (lub więcej) chrzanu
sałata:
- 1 sałata lodowa
- 2 ogórki
- 2 pomarańcze
- oliwa
- sól
- pieprz

Sposób przygotowania:
Podsmażamy na oliwie cebulę. Mięso wyrabiamy z serem i jajkiem, doprawiamy do smaku, formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego i dodajemy do smażącej się cebuli. Smażymy 7-10 minut. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Sałatę rwiemy na cząstki, ogórka kroimy w 2 mm plastry, pomarańcze obieramy, kroimy w 5 mm plastry, a następnie każdy plaster kroimy na 6 cząstek. Układamy wszystko na talerzu, oprószamy solą, pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą. Do pulpetów dodajemy bulion, jogurt i chrzan, doprawiamy solą i pieprzem i pozostawiamy na małym ogniu na 5-7 minut. Odcedzony makaron wykładamy na talerze z sałatą, dodajemy pulpety i polewamy sosem. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie Viva Italia! w kategorii primi piatti :).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz