Choć sezon świąteczny na dobrą sprawę zakończył się kilka dni temu, dopiero teraz zdecydowałam się wrzucić kilka przepisów idealnych właśnie na Święta Bożego Narodzenia. Kto wie? Może to wcale nie najgłupszy pomysł? Może przywołam świąteczne wspomnienia i nastroje i przedłużę ten miły czas? Zaczynam od sernika z kruszonką. Na szkolnym kiermaszu rozszedł się jako pierwszy, więc szczerze POLECAM ;)!
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 5 jajek
- kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wyrobić ciasto (bez białek!!!) ze wszystkich składników. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika, 3/4 rozwałkować i ułożyć na spodzie blaszki.
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 5 jajek
- kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Wyrobić ciasto (bez białek!!!) ze wszystkich składników. 1/4 ciasta włożyć do zamrażalnika, 3/4 rozwałkować i ułożyć na spodzie blaszki.
Składniki na ser:
- 1 kg serka homogenizowanego (lub 6 małych serków homo)
- budyń śmietankowy
- 1/2 kostki masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać serek, miksować, wsypać budyń, na koniec pianę ubitą z trzech białek, wymieszać (można dodać olejek np.migdałowy lub waniliowy oraz rodzynki - ja robię z olejkiem bez rodzynek). Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej zrobione ciasto. Na koniec wylać na ser pianę ubitą z białek, które zostały z 5 jajek na ciasto. Wyciągnąć 1/4 ciasta z zamrażalnika i utrzeć na tarce na wierzch, piec przez ok. 1 godzinę. Smacznego!!
Utrzeć żółtka z cukrem, dodać serek, miksować, wsypać budyń, na koniec pianę ubitą z trzech białek, wymieszać (można dodać olejek np.migdałowy lub waniliowy oraz rodzynki - ja robię z olejkiem bez rodzynek). Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na wcześniej zrobione ciasto. Na koniec wylać na ser pianę ubitą z białek, które zostały z 5 jajek na ciasto. Wyciągnąć 1/4 ciasta z zamrażalnika i utrzeć na tarce na wierzch, piec przez ok. 1 godzinę. Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz