środa, 30 listopada 2011

Piernik



Kto czuje już świątęczną atmosferę? Mmmm... świece, ozdoby, przepiękny zapach jodły, świątecznych dań i ciast... jeszcze tego nie ma, ale moja wyobraźnia pracuje na wysokich obrotach. Codziennie rano opatulam się wełnianym szalikiem i w drodze do szkoły rozmyślam nad tym, jak w tym roku sprawic radość najbliższym. Niektóre plany związane są właśnie z piernikiem, ale to jeszcze PLANY... :). Teraz mogę jedynie podzielić się przepisami, a szczegóły niespodzianek zostawić na wigilijny wieczór:).

Składniki na piernik ze zdjęcia:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki masła
- 1/2 szklanki miodu
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1/2 kg mąki
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 1.2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- bakalie
- kokos

Sposób przygotowania:
Jajka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać miód i kakao. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną. Dosypywać porcjami do utartej masy. Na końcu dodać kwaśną śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać. Dodac bakalie. Ciasto wylac do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy keksowej o wymiarach 11 na 40 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Po ostudzeniu polać polewą kakaową i posypać kokosem. Smacznego! ( Piernik jest dobry, najlepiej smakuje po kilku dniach, aczkolwiek polecam wypróbować przepis podany poniżej:)).

Składniki na rewelacyjny piernik (przepis pochodzi ze strony http://gotuj.skutecznie.tv/):
ciasto:
- 12 suszonych śliwek
- 125 g margaryny
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżki ciemnego, mocnego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników (ja daję 2-3 razy więcej:))
- solidna szczypta chilli lub pieprzu cayenne
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki dobrego gatunkowo miodu
- 4 łyżki gęstego dżemu lub powideł (ja użyłam konfitury wiśniowej i również świetnie się sprawdziła)
do przełożenia ciasta:
 - 1/3 słoika gęstego dżemu lub powideł
- 1/2 łyżeczki cynamonu
 - 1 czubata łyżeczka ciemnego, mocnego kakao

Sposób przygotowania:
Śliwki drobno posiekać i odstawić na bok. Margarynę roztapić i odstawić do przestygnięcia. Do miski wsypać mąkę, sodę, kakao, przyprawę do pierników, chilli lub cayenne i wymieszać dokładnie najlepiej z pomocą rózgi / trzepaczki, bo wówczas uzyskuje się efekt przesiania mąki przez sito. Do miski wbić jajka, dodać cukier i dokładnie utrzeć (mikserem) na puszysty kogel-mogel. Dodać jogurt, miód i dokładnie zmiksować, po czym cały czas mieszając, dodawać stopniowo przygotowane wcześniej składniki suche. Gdy ciasto jest już gładkie i bez grudek, dodać dżem lub powidła, przestudzoną margarynę oraz przygotowane wcześniej śliwki i dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do keksówki i wstawić do nagrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika. Piec ok. 50-60 minut.
Do miseczki dodać gęsty dżem, cynamon, kakao, dokładnie wymieszać. Piernik przekroić na 2 lub 3 warstwy i każdą z nich smarować przygotowaną masą dżemowo-czekoladową. Tak przygotowane ciasto polać polewą czekoladową. Jest nieziemskie! Wilgotne, miękkie, dokładnie takie jak pisze autorka przepisu. Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz