Bo jest coś ujmującego w tym, że w czymś, co wydaje się nowe i oryginalne, odkrywamy dobrze znane, zapomniane smaki dzieciństwa.
Składniki (4 porcje):
- 750 ml maślanki
- 3 jajka
- 55-60 dag mąki
- 1,5 łyżeczki proszku o pieczenia
- masło lub olej
Sposób przygotowania:
Maślankę wlewamy do garnka, dodajemy jajka i przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy miksera. Pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Następnie łyżką lub chochelką kładziemy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy racuchy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy je z konfiturami, owocami, miodem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!
A na deser...
...mama Jeż i dwa małe Jeże:).
Nie każdy może pochwalić się takimi cudami we własnym ogrodzie, prawda?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz