wtorek, 30 sierpnia 2011

Racuchy - polskie naleśniki amerykańskie


Bo jest coś ujmującego w tym, że w czymś, co wydaje się nowe i oryginalne, odkrywamy dobrze znane, zapomniane smaki dzieciństwa.

Składniki (4 porcje):
- 750 ml maślanki
- 3 jajka
- 55-60 dag mąki
- 1,5 łyżeczki proszku o pieczenia
- masło lub olej

Sposób przygotowania:
Maślankę wlewamy do garnka, dodajemy jajka i przesianą mąkę. Całość dokładnie mieszamy przy pomocy miksera. Pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Następnie łyżką lub chochelką kładziemy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy racuchy z dwóch stron na złoty kolor. Podajemy je z konfiturami, owocami, miodem lub posypane cukrem pudrem. Smacznego!

A na deser...

...mama Jeż i dwa małe Jeże:).
Nie każdy może pochwalić się takimi cudami we własnym ogrodzie, prawda?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz