piątek, 2 września 2011

Tradycyjny kotlet z piersi

 

Ta chwila, kiedy ktoś bliski wraca z dalekiej podróży... łezka kręci się w oku, uśmiech, czy zwyczajny uścisk nabierają głębszego znaczenia. Co innego może zagościć wtedy na stole, jak nie tradycyjny kotlet z piersi?
 

Składniki (5 porcji):
- 5 pojedynczych piersi kurczaka
- mąka
- bułka tarta (siemię lniane)
- 2 jajka
- mleko
- sól
- czosnek granulowany
- czubryca
- papryka słodka
- pieprz
- olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, usuwamy zbędne włókna oraz tłuszcz i rozbijamy tłuczkiem na kotlety (przez woreczek foliowy, co zapobiega rozpadaniu się mięsa). Przyprawiamy mięso z obu stron, obtaczamy w mące, jajku wymieszanym z odrobiną mleka i w bułce tartej. (Osobom, które liczą kalorie polecam, zamiast bułki tartej, użyć zmielonego siemienia lnianego. Wersja równie smaczna, a na pewno zdrowsza:)). Następnie kotlety smażymy na niewielkiej ilości gorącego oleju na złoty kolor. Podajemy z ziemniakami i np. z sałatą , a kulinarny sukces gwarantowany:). Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz