sobota, 17 września 2011

Łazanki

 

Składniki:
- 60-70 dag mięsa wołowego z rosołu
- 1 średnia kapusta
- 4-5 cebul
- sól
- pieprz
- masło
- bułka tarta
Makaron:
- 4 jajka
- ok. 1/2 łyżeczki soli
- mąka (tyle, ile zabiorą jajka)

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy 4 jajka, dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, a gdy przeschnie, kroimy w kostkę łazankową. Tak przygotowany makaron gotujemy.
Kapustę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem, solimy i gotujemy do miękkości, przecedzamy na durszlak. Cebule kroimy w talarki i podsmażamy na patelni. Ugotowane mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do ugotowanego makaronu, dodajemy kapustę i cebulę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem i posypanego bułką tartą. Zapiekamy w piekarniku 40-50 minut w temperaturze 180-200 stopni. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz