sobota, 17 września 2011

Kotlet mielony, czyli regionalny sznycel

 

Składniki (10 porcji):
- 1 kg łopatki
- 2 bułki (namoczone w wodzie)
- 2 cebule
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- 2 jajka
- majeranek
- sól
- pieprz
- bułka tarta

Sposób przygotowania:
Mięso należy wypłukać, pokroić w mniejsze kawałki i zmielić w maszynce do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką. Dodać drobno posiekaną cebulę, wbić jajka i przyprawić do smaku. Wyrobić mięso, najlepiej rękami, podzielić na porcje i formować sznycelki. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami i surówkami lub duszoną marchewką z groszkiem i kukurydzą. Smacznego! (Można również poczekać aż sznycle przestygną, zapakować je do foliowych woreczków i zamrozić).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz