piątek, 9 września 2011

Pizza śródziemnomorska i PIĄTEK!


Piątek, piątek, tygodnia koniec i początek! Nie bez powodu w profilu piszę, że lubię piątki:). To one nadają sens wszystkiemu, są celem tygodnia, są nadzieją, pocieszeniem - żartuję. Co nie zmienia faktu, że humor od rana mi dopisuje. A kto i co go jeszcze poprawia?? Mama i jej pizza. Powiem szczerze, że taką wersję jadłam pierwszy raz i już jestem wielką fanką.



Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 30 dag mąki
- ok. 2/3 szklanki letniej wody
- 1 1/2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
Dodatki:
- 2-3 cebule
- kilka ząbków czosnku
- ok. 15 dag szynki pokrojonej w plastry
- 4 jajka
- 2-3 pomidory
- mały słoiczek oliwek
- ser żółty
- zioła
- ketchup

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski, dodać rozpuszczone w letniej wodzie drożdże, sól, cukier i olej. Wyrobić ciasto, przykryć i postawić w cieple do wyrośnięcia. Przygotować dodatki: obraną cebulę pokroić w plastry, czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Pomidory pokroić w plastry. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wyłożyć na posmarowaną olejem i posypaną mąką blachę. Ciasto posmarować ketchupem i wykładać na nie kolejno plastry szynki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, na to wbić jajka (można je delikatnie rozsmarować pędzlem lub widelcem) i rozłożyć plastry pomidorów i oliwki Całość posypać startym żółtym serem oraz ulubionymi ziołami. Piec 20 minut w temperaturze 170-200 stopni. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!

1 komentarz:

  1. a gdzie prawa zastrzeżone dla mojego tekstu "piątek - tygodnia koniec i początek"? :D

    OdpowiedzUsuń