sobota, 3 września 2011

Surówka z kapusty pekińskiej


Surówka idealna, jako dodatek do obiadu, lub, tak jak w moim domu, jego ważny element.

Składniki (5 porcji, jak na zdjęciu):
- 1/2 główki kapusty pekińskiej
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 czerwona papryka/pomidor
- szczypiorek
- 2 duże ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- ok. 3 łyżeczki cukru
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy

Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy w miarę drobno lub szatkujemy, dodajemy kukurydzę oraz  umytą, oczyszczoną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę i szczypiorek. Całość doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, oliwą i octem. (Kukurydzę, paprykę i szczypiorek możemy w tej surówce pominąć, jednak w takiej wersji jest najlepsza:). Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz