czwartek, 22 września 2011

Zupa pomidorowa


Niestety... dopadło mnie jesienne przeziębienie:(. Na szczęście nie jest aż tak silne, aby wiązał się z nim brak apetytu, a gorąca, rozgrzewająca zupa działa na mnie, jak najlepsze lekarstwo:).

Składniki:
Wywar:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały lub 1/2 dużego pora
- 1 mały lub 1/2 dużego selera
- kalarepa
- lubczyk
- 4 skrzydełka z kurczaka lub kość na zupę
- 4 kostki rosołowe
- angielskie ziele
- ziarna pieprzu
- 2-3 listki laurowe
 oraz
- 1 przecier pomidorowy (na 2 1/2 l wody)
- 125 ml śmietany lub jogurt naturalny

Sposób przygotowania:
Gotujemy wywar. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku cukrem oraz dodajemy śmietanę lub jogurt. Podajemy z ryżem, kluskami lanymi lub drobnym makaronem. Smacznego!

1 komentarz: