niedziela, 2 października 2011

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Weekendowa cukiernia, weekendowy spacer, upijam się słońcem, chodzę dziwnie zamroczona... ale przyjeżdża On, dom na nowo tętni życiem, szkoda tylko, ze znów pojechał... 


Składniki:
biszkopt:
- 5 żółtek
- 15 dag cukru pudru
- 1 łyżka octu (3%)
- 7 białek (piana)
- 10 dag mąki
- wanilia lub cukier wanilinowy
nadzienie:
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka (cytrynowa lub pomarańczowa)
- cukier
- cynamon
- woda
oraz
- 3 dag cukru pudru do posypania
- 2 dag margaryny do fromy

Sposób przygotowania:
Dno szerokiej blachy o niskich brzegach wyłożyć pergaminem, posmarowac masłem. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać ocet. Ubić pianę, wyłożyć na żółtka, dodać przesianą mąkę, wanilię, lekko wymieszać. Wyłożyć ciasto na przygotowaną blachę, wyrównac na grubość 1 1/2 cm. Wstawić do średnio gorącego piekarnika, piec 15-20 minut, gdy się lekko zrumieni, wyjąć. Ciasto po upieczeniu powinno być miękkie, aby przy zwijaniu nie kruszyło się. Zsnunąc z blachy na stolnicę i smarować nadzieniem: jabłka obrać, poszatkować lub pokroić w cienkie plasterki, prażyć w garnku, dodać odrobinę wody (nie za dużo, gdyż nadzienie nie powinno byc mokre), wsypac galaretkę, cukier i cynamon. Ciasto zwinąc w rulon, zawinąc w serwetę. Gdy ostygnie, odwinąć z serwety, oprószyć cukrem pudrem i kroić w skośne plastry grubości 1 cm. Jest "wyborne" - to nie tylko moja opinia:). Smacznego!

I jeszcze kilka zdjęć ze spaceru... grzechem byłoby nie wykorzystać takiej pogody.



3 komentarze:

  1. Muszę w końcu zrobić roladę, bo zawsze wydawało mi się, że zawijanie jest trudne;) Ta wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W dobrym towarzystwie smakuje najlepiej ^^

    OdpowiedzUsuń
  3. mogę sobie taką zażyczyć, jak się spotkamy??? <3 julka

    OdpowiedzUsuń