sobota, 3 września 2011

Placki ziemniaczane po węgiersku


Składniki (6 porcji):
Na placki:
- ok. 12 średnich ziemniaków
- 2-3 cebule
- 6-8 ząbków czosnku
- 2 jajka
- 2 kopiaste łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3 kopiaste łyżki mąki
- sól
- pieprz
- ok. 4 łyżeczki cukru
- garść majeranku
- olej do smażenia
Na gulasz:
- ok 1/2kg mięsa (np. gulaszowe z indyka)
- 2 cebule
- 1 papryka
- sól
- pieprz
- majeranek
- czubryca czerwona
- kolendra
- papryka słodka
- 2 łyżeczki mąki
- 3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania:
Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę (do tych czynności możemy użyć robota kuchennego) i dodajemy do ziemniaków.  Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Wbijamy jajka oraz wsypujemy mąkę i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor 12 dużych placków.
Gulasz: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy umyte, oczyszczone i pokrojone w drobną kostkę mięso. Całość dusimy przez chwilę na średnim ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i dalej dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku, a gdy całość zrobi się sucha podlewamy odrobiną wody (pamiętając, że gulasz nie może wypływać z placków:)). Wsypujemy mąkę, mieszamy, po chwili zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę.
Na talerzu kładziemy placek ziemniaczany, na niego porcję gulaszu, którą przykrywamy drugim plackiem i podajemy na stół z surówką (surówka z marchewki, surówka z kapusty pekińskiej). Baaardzo sycące, a smaku...nie da się opisać:), trzeba wypróbować przepis. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz